46

elektrotechnika l energetika l měření a regulace

Zralé řešení pro výrobu sýrů

s použitím konektorů F&B Pro

pro Kaesaro

Švýcarská společnost Kaesaro používá pro připojení

senzorů a pohonů ke svým robotickým zařízením

v sýrařských sklepích konektory F&B Pro

od Murrelektronik, přičemž s výhodou využívá možností

jejich snadného čištění a delších intervalů údržby.

důvodu je vyžadováno časté čištění, dokonce i pod vysokým tlakem a pomocí

agresivních čisticích prostředků. A zadruhé, díky neustálé přepravě bochníků sýra

dochází k velmi častému pohybu konektorů.

Zodpovědné osoby u firmy Kaesaro se

rozhodly využít pro připojení senzorů

ní, ve kterých jsou ošetřovány pomocí kartáčů o různé tvrdosti a slaným roztokem.

Poté se bochníky vracejí zpět na svá místa

ve skladech, ze kterých jsou následně vyzvedávány v závislosti na požadovaném

stupni zralosti po několika měsících nebo

i roce a prodávány. Tato zařízení jsou,

pokud možno, v nepřetržitém provozu

24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

a akčních členů robotických zařízení pro

sýrařské sklepy a jejich vnitřní logistické

systémy konektory M12 řady F&B Pro od

Murrelektronik, které jsou navrženy speciálně pro použití v potravinářském průmyslu.

Snadná čistitelnost konektorů F&B Pro

vyplývá z jejich hygienické konstrukce

v souladu se specifikacemi EHEDG. Jde

o zkratku pro Evropskou skupinu pro inženýring a plánování v oblasti hygieny potravinářských provozů, která se zabývá

otázkami konstrukce výrobků tak, aby je

bylo možno co nejlépe udržovat v čistém

stavu. U konektorů řady F&B Pro jsou důsledně eliminovány kouty a hrany, ve kterých by mohlo docházet k hromadění nečistot. Není také náhoda, že kabely jsou

Zrání je při výrobě sýra důležitým procesem. Čím déle sýr zraje, tím je pikantnější

a lépe rozvíjí své nezaměnitelné aroma.

Proces zrání však vyžaduje spoustu práce.

Bochníky je nutno neustále potírat solným

roztokem. V minulosti se tato činnost téměř všude prováděla ručně a vyžadovala

značné úsilí. V moderních sýrařských sklepích je dnes tento proces již automatický.

Společnost Kaesaro, která sídlí ve švýcarském městečku Diepoldsau v údolí Rýna (kanton St. Gallen), vyvíjí a vyrábí ultramoderní robotická zařízení pro sýrařské

sklepy ve spojení s vnitřními logistickými

systémy, které tuto činnost realizují. Přepravují totiž bochníky sýra – někdy jednotlivě, jindy hromadně – v počtu až 250

bochníků a plní jimi tato robotická zařízeT+T T e c h n i k a a t r h 9 – 1 0 / 2 0 2 0

Konektory F&B Pro

na pravém místě

d

Spojovací technologie těchto robotických

zařízení v sýrařských sklepích a vnitřních

logistických systémů představují pro tato

prostředí zpracování potravin značné výzvy k nalezení řešení. Zaprvé je toto

prostředí extrémně hygienické, a z toho