46
elektrotechnika l energetika l měření a regulace
Zralé řešení pro výrobu sýrů
s použitím konektorů F&B Pro
pro Kaesaro
Švýcarská společnost Kaesaro používá pro připojení
senzorů a pohonů ke svým robotickým zařízením
v sýrařských sklepích konektory F&B Pro
od Murrelektronik, přičemž s výhodou využívá možností
jejich snadného čištění a delších intervalů údržby.
důvodu je vyžadováno časté čištění, dokonce i pod vysokým tlakem a pomocí
agresivních čisticích prostředků. A zadruhé, díky neustálé přepravě bochníků sýra
dochází k velmi častému pohybu konektorů.
Zodpovědné osoby u firmy Kaesaro se
rozhodly využít pro připojení senzorů
ní, ve kterých jsou ošetřovány pomocí kartáčů o různé tvrdosti a slaným roztokem.
Poté se bochníky vracejí zpět na svá místa
ve skladech, ze kterých jsou následně vyzvedávány v závislosti na požadovaném
stupni zralosti po několika měsících nebo
i roce a prodávány. Tato zařízení jsou,
pokud možno, v nepřetržitém provozu
24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
a akčních členů robotických zařízení pro
sýrařské sklepy a jejich vnitřní logistické
systémy konektory M12 řady F&B Pro od
Murrelektronik, které jsou navrženy speciálně pro použití v potravinářském průmyslu.
Snadná čistitelnost konektorů F&B Pro
vyplývá z jejich hygienické konstrukce
v souladu se specifikacemi EHEDG. Jde
o zkratku pro Evropskou skupinu pro inženýring a plánování v oblasti hygieny potravinářských provozů, která se zabývá
otázkami konstrukce výrobků tak, aby je
bylo možno co nejlépe udržovat v čistém
stavu. U konektorů řady F&B Pro jsou důsledně eliminovány kouty a hrany, ve kterých by mohlo docházet k hromadění nečistot. Není také náhoda, že kabely jsou
Zrání je při výrobě sýra důležitým procesem. Čím déle sýr zraje, tím je pikantnější
a lépe rozvíjí své nezaměnitelné aroma.
Proces zrání však vyžaduje spoustu práce.
Bochníky je nutno neustále potírat solným
roztokem. V minulosti se tato činnost téměř všude prováděla ručně a vyžadovala
značné úsilí. V moderních sýrařských sklepích je dnes tento proces již automatický.
Společnost Kaesaro, která sídlí ve švýcarském městečku Diepoldsau v údolí Rýna (kanton St. Gallen), vyvíjí a vyrábí ultramoderní robotická zařízení pro sýrařské
sklepy ve spojení s vnitřními logistickými
systémy, které tuto činnost realizují. Přepravují totiž bochníky sýra – někdy jednotlivě, jindy hromadně – v počtu až 250
bochníků a plní jimi tato robotická zařízeT+T T e c h n i k a a t r h 9 – 1 0 / 2 0 2 0
Konektory F&B Pro
na pravém místě
d
Spojovací technologie těchto robotických
zařízení v sýrařských sklepích a vnitřních
logistických systémů představují pro tato
prostředí zpracování potravin značné výzvy k nalezení řešení. Zaprvé je toto
prostředí extrémně hygienické, a z toho