40
kolejová doprava l novinka
Namíchej to, Toni!
...třeba i ve vlaku
Přesný, rychlý a spolehlivý – díky plně automatizovanému barovému systému Toni
italské firmy Makr Shakr připraví robot
KUKA chuť „Dolce Vita”.
Kostky ledu, panák rumu, promíchejte
s kolou, ideálně přidejte plátek limetky a koktejl Cuba Libre je tu. Ale na terase střechy
hotelu TownHouse Duomo v Miláně vám
nenamíchá nápoj barman, ale spíše robot.
U Toniho, robota ze série KR AGILUS, si
návštěvníci mohou objednat drink přes
aplikaci a za pár minut si jej vychutnat právě připravený. Jen si s Tonim příliš nepopovídáte…
Robot vnáší do života moderní
technologii
d
Interesantní obsluha – barmanem je robot. Přesněji jde o plně automatizovaný
barový systém, vyvinutý firmou Makr
Shakr. Všechno začalo nápadem přivést
příznivce barů blíže k možnostem digitalizace a automatizace. „Chtěli jsme zkombinovat naši vášeň pro koktejly a design s
moderní technologií,” vysvětluje Alessandro Incisa, technický ředitel společnosti
Makr Shakr.
Automatizovaný barový systém
je kompletně vybaven
d
Toni je plně automatická robotická buňka,
ve které jsou zkombinovány nejmodernější state-of-the-art komponenty založené
na Internetu věcí (IoT) s komponentami
standardizované automatizace. Na úkolech pro přípravu nápojů se podílejí dva
KUKA roboty ze série KR AGILUS - typ KR
10 R1100 a KR 6 R900-2: zatímco jeden
mixuje, míchá a třepe, ten druhý předvádí
cool taneční pohyby a pomáhá během nalévání.
Tyto dva roboty jsou připevněny na pultu, nad kterým jsou umístěny držáky pro
více než 150 lahví. Robot jednotlivé ingredience vybírá dotykem. Kromě dávkovače ledu a kráječe ovoce, citronu a limetky pro ozdobu, obsahuje zadní stěna
robota ještě kohoutky na pivo, víno a sodu. Díky dvěma porcovačům umí dokonce přidat i hnědý cukr nebo lístky máty.
Navíc je na zadní stěně instalován dřez, ve
kterém robot po každé objednávce vyplachuje šejkr.
Snadné a jednoduché ovládání
přes aplikaci
d
Tento barový systém je ovládán přes ovladač KUKA KR C4 stejně tak jako přes PLC.
T+T T e c h n i k a a t r h 6/ 2 0 2 1
Objednávání je velmi snadné: jednoduše
si hosté přes aplikaci v chytrém telefonu
nebo tabletu vyberou nápoj. Informace se
přenese do robota, který pak objednávky
připraví v pořadí, ve kterém je dostal.
Hosté se přes aplikaci dozvědí, kdy je jejich nápoj připraven k vyzvednutí na baru.
Nabídka klasických alkoholických a nealkoholických koktejlů je uložena na digitálním nápojovém lístku v aplikaci. Současně
v ní existuje možnost „připravit” si svůj
vlastní nápoj. Hosté si mohou vytvořit
drink podle nabídky na baru – včetně
ovocné ozdoby, množství ledu nebo způsobu přípravy. „Zveme návštěvníky, aby
si s robotem jednoduše pohráli,” říká Alessandro Incisa. Úspěšný, vyzkoušený produkt pak může být přes cloud sdílen s přáteli. Toni se tak stává společným zážitkem.
„Objednávání od Toniho umožňuje uživatelům možnost sociální interakce. Mohou
například využít aplikaci ke sdílení receptů
s ostatními nebo posílat fotografie na sociální sítě,” doplňuje Alessandro Incisa.
Kombinování různých technologií
vyžaduje nové odborné znalosti d
Kombinace a koordinace různých technologií v robotickém baru představovaly pro
vývoj Makr Shakr největší výzvu. Nejen
ovladač robota, ale i aplikace byly vyvinuty speciálně pro tento projekt. Současně
bylo zřízeno připojení k platformě Kubernetes cloud, provozované Googlem. I pohyby robota byly výzvou: musely být co
nejvěrohodnější s pohyby barmana člověka a současně nesnížit rychlost, které je
robot schopen. Z toho vznikl další problém: Jak zabránit tomu, aby se robotu nápoje vylévaly? „Během vývoje barového
systému se průběžně vyvíjel i Makr
Shakr,” vysvětluje Alessandro Incisa.
„Abychom vyřešili tento úkol, potřebovali
jsme získat potřebné know-how.”
Pro výběr robota od firmy KUKA bylo
několik důvodů: rychlost, intuitivní ovládání a spolehlivost technologie – to byly nejdůležitějšími aspekty. Ale důležitou roli
hrál i vzhled. „Společnost KUKA naší firmě
představila svět automatizace a byla pro
nás stěžejním partnerem ve vývoji naší
technologie,” říká Incisa.
Toni rozšiřuje hranice interakce
mezi člověkem a strojem
d
O tento barový systém mají zájem obzvláště cateringy nebo organizátoři akcí.
Nabízí totiž různé výhody: provoz 24 hodin 7 dní v týdnu při zachování stejné kvality po celou dobu provozu. Manuálně a
pravidelně je nutné pouze doplňovat ingredience potřebné pro nápoje. Robot
připravuje nápoje s maximální přesností.
Přesto však navzdory perfektní technice
míchání nápojů, není schopen udržet krok
se svým lidským protějškem v jedné oblasti: barový systém firmy Makr Shakr rozšiřuje hranice interakce mezi lidmi a roboty, nicméně konverzace s barmanem není
(zatím) možná. Robotický bar The View
má úspěch. Hosté fascinovaně sledují, jak
Toni míchá nápoje. V budoucnosti plánuje firma Makr Shakr více rozšířit možnosti
interakce mezi hosty a robotem. Firma navíc pracuje na další inovaci: Guido mobilní robotický bar s vlastním pohonem se
bude brzy pohybovat na venkovních slavnostech nebo veletrzích.
p
www.kuka.com
Fota z archivu: KUKA CEE GmbH, odštěpný závod